Kategoriat
ravintolat

ALV-alella helpotusta ravintoloille?

Keskuskauppakamari on esittänyt että ravintolapalveluiden ja myös anniskelun arvonlisäveroprosenttia alennettaisiin väliaikaisesti elvyttämiskeinona.

Tällä hetkellä Suomessa kaikkien elintarvikkeiden alv. on 14% riippumatta siitä ostetaanko ne kaupasta vai syödäänkö ravintolassa. Alkoholijuomia ja niiden anniskelua koskee kuitenkin yleinen, 24% verokanta.

(Aiemmin ravintoloiden/päivittäistavarakaupan verokannat olivat erilliset. Vuonna 2010 ravintolaruuan alvia alennettiin 13 prosenttiin, jolloin se tuli yhtenäiseksi kauppojen myymien elintarvikkeiden kanssa.)

Koronaepidemia on toki aiheuttanut harmia yrittäjille monilla aloilla. Ravintoloihin tauti ja sen rajoittamistoimet, vaikkain välttämättömiä, ovat iskeneet erityisen pahasti. Vaikka paikat pääsääntöisesti ovat taas auki, on monia rajoitteita edelleen voimassa ja lisäksi ihmisten liikkuminen yleisesti alemmalla tasolla.

Yritykset voivat jo nyt pyytää alkuvuonna 2020 maksettuja alveja takaisin. Kyse ei kuitenkaan ole tuesta vaan lainasta: verot maksetaan uudestaan kahden vuoden kuluessa, ja korkoa tulee 3% prosenttia.

Suora alv-alennus olisi tehokasta suhdanne-elvytystä. Erityisen tärkeää olisi myös saada anniskelu sen piiriin, sillä varsinkin näin kesäterassien kaudella se muodostaa valtaosan monien alan yritysten tuotoista.

Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvu on tietenkin päähuoli tässä monella. Kuitenkin voisi ajatella että suurin osa lisääntyneestä ravintolamyynnistä olisi siirtymää kotisohvilla kaljoittelusta ihmisten ilmoille.