Kategoriat
ravintolat

Ravintolat auki ensi viikolla

Suomen ravintolat aukeavat jälleen 1.6., tosin alkuun toiminnassa on monenlaisia rajoituksia. Vaikutuksia arvioidaan, ja juhannuksen jälkeen toimintaa voidaan mahdollisesti normalisoida lisää.

Ravintolat ovat velvollisia huolehtimaan toiminnan hygieniasta vielä normaalioloja tarkemmin, sekä estämään ruuhkien ja tungosten syntymisen.

Käytännössä tämä tarkoittaa että asiakkaat istuvat omissa pöydissään. Ruokien tai juomien nouto tiskiltä on kuitenkin mahdollista (tosin ei buffet-tarjoilu), joten pöytiintarjoilua ei tarvitse järjestää.

Asiakasmäärää rajoitetaan puoleen siitä mitä anniskeluluvassa tai tilan rakennussuunnitelmassa on normaalisti sallittu. Ulkoterassien asiakasmääriä ei kuitenkaan rajoiteta, kunhan turvavälit ovat riittäviä. Anniskelun on päätyttävä kello 22.

Monet ravintola-alan yrittäjät odottavat jo varmasti innolla avaamista, mutta selvää on että rajoitukset merkitsevät myös taloudellista haittaa. Lisäksi erityyppiset ravintola- ja anniskelupaikat ovat erilaisissa lähtökohdissa toiminnan luonteesta riippuen.

Ulkosalla toiminnan järjestäminen turvalliseksi on tietenkin helpompaa. Pormestari Jan Vapaavuori lupaili väliaikaisia terasseja Senaatintorille, ja helpotuksia laajennusten tekemiseen. Kesästä onkin jo povattu kaikkien aikojen terassikesää kunhan kelit olisivat kohdallaan. Lasipalatsin aukiolla terassin koko tuplataan, jolloin samalla asiakasmäärällä ollaan väljemmin.

On kuitenkin toki paljon yrityksiä jotka eivät näistä helpotuksista hyödy. Esimerkiksi yökerhot pysynevät monilta osin kiinni, kun anniskelusta pääosa on aiemmin tapahtunut kello 22 jälkeen.